Contacteer ons
Tel:
winkelwagen
0 items - 0,00

Tijd voor inclusive fashion

Tijd voor inclusive fashion

15dec

Dressing is a way of life. It brings you joy. It can give you freedom and liberation, help you to find yourself and to move without restraint. (Yves Saint Laurent)

 

Ik ga Yves niet tegenspreken. Integendeel. Hij heeft overschot van gelijk. Alleen… toen ik plots als rollend materieel door het leven moest, dacht ik daar wel even anders over. De joy – of vreugde – was ver te zoeken met broeken die in mijn buik sneden, vervelende naden, korte jassen die tocht doorlieten en lange exemplaren die dubbelgevouwen achter mijn rug en onder mijn achterste gepropt werden. Veel freedom was er niet toen een stad vol leuke boetiekjes tot een pover aantal kledingrekken werd herleid. Ik leek wel onzichtbaar geworden voor de modewereld waar ik me ooit zo aan vergaapte. Mijn stijl? Die was zoek. Geloof me, dan is er wel enige restraint – of terughoudendheid – om de straat op te gaan. Ik had er genoeg van! Dat je geen vat hebt op het leven, had ik ondertussen wel gesnopen. Maar daarom hoef ik toch geen broek aan die twee maten te groot is? Of van die rolstoelvriendelijke spullen in stoffen waarvoor ik vroeger met mijn ogen zou gerold hebben? NEEN. NEEN. En nog eens… NEEN. Elke shopfrustratie maakte me vastberadener dan ooit: hier zou ik wat aan doen. Kleding laat zien hoe je je voelt, het is een verlengstuk van je persoonlijkheid, je first impression. Ook voor mij én voor mijn collega’s op wielen. Toeters en bellen in mijn hoofd: Mevrouw LEF was geboren! Verwekt eerder, want ik moest nog op zoek naar de juiste partners in fashion.

 

Ik leek wel onzichtbaar geworden voor de modewereld waar ik me ooit zo aan vergaapte.

Banalebo

Daar was Leen. Een goedlachse madam van 36. Ook een mama. Voorzien van een fantastisch inlevingsvermogen en dito stel ouders (die me helpen waar het kan). Met een neus voor alles wat mooi (en lekker) is. Ik had haar gevraagd een tas voor me te maken. We raakten aan de praat, lachten wat af en bomba… voor we het wisten waren we ook een cape en een bib aan het schetsen en viel dat ene woord dat deze keer niet alleen mij aan het rollen bracht: een eigen webshop. Zou het? Kon het? Hoe embryonaal onze plannen toen waren, zo concreet werd alles toen ik in het voorjaar van 2017 – na twee jaar intensief revalideren in Inkendaal – eindelijk huiswaarts keerde.

 

AAROVA

Ken je dat overweldigende wow-gevoel? Dat moment waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen? Het moment waarop jouw ideeën versterkt worden door de visie van anderen? Mijn ontmoeting met AAROVA was er zo eentje.

AAROVA is een bedrijf uit Oudenaarde waar meer dan 350 mensen werken die het moeilijk hebben in het gewone arbeidscircuit. Mensen met zowel een mentale, psychische, lichamelijke als sociale beperking. Maar eigenlijk doet die beperking er niet toe. “We draaien de rollen liever om”, vertelde Bram (commercieel verantwoordelijke) me meteen. “We focussen op wat onze mensen wél goed kunnen. Soms zelfs beter dan anderen. Op maat van die sterktes zoeken we dan werk voor hen.” Ik voelde meteen dat het goed zat. In mijn lijf. Aan mijn mondhoeken. Ook bij hen dacht ik een instant glimlach te bespeuren. Dat mode kan provoceren weet iedereen. Dat ze kan buitensluiten heb ik aan den lijve ondervonden. Maar samen met AAROVA ging ik kleding maken die inspireerde, uitnodigde, beperkingen deed vervagen. Een unieke samenwerking dus.

Voor ze aan mijn opdracht begonnen, bestudeerde AAROVA grondig het operationele proces van mijn collectie. Van productie tot klaarzetten voor verzending, alles werd tot in de puntjes voorbereid om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. “Die grondige voorbereiding is cruciaal”, vertelde Bram. “Om onze mensen een duidelijk werkkader te geven.”

Nu de opstartfase achter de rug is en alle details zijn uitgewerkt, verloopt de productie ‘op wieltjes’. “Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en dan mag je er zeker van zijn dat onze mensen hun werk tot in de kleinste details precies uitvoeren”. Dat kan ik alleen maar beamen, Bram. Ik denk dat nog te weinig ondernemers weten welke opdrachten beschutte werkplaatsen als AAROVA allemaal aannemen en welke meerwaarde ze kunnen betekenen. Ze blijven ook worstelen met hun eerder sociale karakter. Onterecht! Samenwerken met een maatwerkbedrijf, zoals dat nu heet, heeft alleen maar voordelen. Ik ben erg onder de indruk van de technische kwaliteit die AAROVA levert. Wat ik ook vraag, ze zoeken naar een oplossing. Bovendien kan ik ook zonder blozen #handmadeinbelgium aan mijn posts toevoegen.